tisdag 28 december 2021

 5836/

Den som jämför sig fel är förlorad.


5837/

Att FÖRETRÄDA / Någon eller några / Betyder att myndigt få uttala sig för andras räkning / Utan att behöva besvära sig med att först ta reda på andras åsikter / Att FÖRETRÄDA är trevligt till tusen.


5838/

Om man aldrig får chansen att göra något är det ganska svårt att visa att man kan göra något.


5839/

Att man umgåtts i sextio år är ingen anledning att umgås i sextio år till. Och att något fungerat i tusen-miljoner år är ingen garanti för att något ska fungera i tusen-miljoner år till. "Den järnhårda förslitningslagen" (Och huru ofta hör man väl icke talas om denna?) gäller såväl ditt kylskåp som ditt umgänge.


5840/

ARBETSSKADOR? / Eller "fritidsskador" / Eller om "förslitningsskador" beror på att folk slitit för lite /Klart man blir sjuk av att arbeta / Klart man blir sjuk av att inte arbeta / Klart man blir sjuk av att bli sjuk / Klart man blir sjuk av att leva / Livet är en enda lång förslitningsskada / Ofta med dödlig utgång / Och inte ens den driftigaste fackförening kan göra ett dyft åt detta / Det är dystert värre / Det är vad det är.


5841/

Tryckfriheten är tolerant till tusen / Tryckfriheten tål alla tänkbara trosläror / Sen må troslärorna vara hur korkade som helst / Men däremot tål tryckfriheten inga förbud mot att säga att korkade trosläror är korkade trosläror / Det måste vara någon måtta på förbud för att få fram tolerans / / Men den som tror på tolerans bara för trevliga åsikter / Tror inte alls på tolerans / Sen må han själv tro det hur mycket som helst / Och vara hur snäll som helst mot fru & barn och växter & djur.


5842/

STRIDBAR. Att vara stridbar är att vara gapig. Inte att vara modig. Och bara för att man ständigt hamnar i strider behöver man inte vara stridbar. "Inte? Vad är man då?" Det vill man inte veta.


5843/

Alla böcker jag köpte på antikvariatet visade sig vara tryckta 1929! Det måste betyda något! Insåg jag omedelbart! Förmodligen att det var en ren slump.


5844/

Försvaret försvarar med framgång tron på ett dyrt försvar. "Vadå, är kanske inte det tillräckligt1?" sa Försvaret surt när Han fick frågor som Han inte alls ville få.


5845/

Den osäkra individen på väg mot den säkra döden. Fast särskilt fort går det förstås inte alltid. Den breda vägen är inte heller särskilt populär. Man har inte så bråttom. Man lufsar hellre fram på slingriga små omvägar. Och många hoppas väl också på att: "Genvägar äro senvägar!" Men om ditt enda hopp är ett mögligt ordspråk har du nog inte mycket att hoppas på i längden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar