onsdag 20 oktober 2021

 5214/

ALLA / Alltid dessa Alla / "Alla kommer att ha minst en sån-och-sån i framtiden!" / Ännu en sak jag inte tänker köpa / Ännu mera frihet för mig /  Ännu en besparing / Ägande tar tid / Ju mer självklart något är för Alla - desto meningslösare för mig /  Alltid dessa Alla / Men jag är inte Alla med dig.


5215/

Vem sa först  det ofta upprepade men ändå vettiga: "Historien upprepar sig som fars!" Vi säger Marx. Det är så få som säger Marx idag, annat var det förr, även om det inte var bättre förr. "Kårhusockupationen" var ett svenskt försök att upprepa Paris-maj-68. Men svenskarna var inte världsbäst på fars igår heller. Och idag då ? Den som igår i Tyskland gömde flyktingar riskerade livet. Men den som idag gömmer flyktingar i Sverige riskerar bara att  få beröm av ärkebiskopen. Och det kan kanske vara tråkigt för en ateist. Men i gengäld får flykting-gömmaren bre ut sig i massmedian om sin egen osedvanligt stora snällhet. Det som var mod igår är fars idag. Men mod ska väl ändå inte behövas i ett modernt välfärdssamhälle som har nedrustat och stått i.


5216/

"På grund av min stora snällhet har jag nu närmast för avsikt att gå ut på gator och torg för att därstädes misshandla rasister!"

"Åh vilken präktig ung man!"

Kommer alltid att behövas en godkänd grupp som man ostraffat kan ge sig på. En grupp utan verklig makt. Men en grupp som ändå kan ge någon en trevlig illusion av att någon kämpar mot det onda när någon ger sig på denna godkända och påbjudna hat-grupp .Ett samhälle som saknar syndabockar är inget trevligt samhälle. Om det inte finns någon att slå ner , och att slå ner på, är det svårt att  känna sig  fullt så rätt-tänkande som man själv  anser sig vara. Det är bara våldet ( och stoppandet och hindrandet) som kan bevisa den egna godheten. Och alla vet att syndabocken kom  före metmasken i utvecklingskedjan.


5217/

Förr, alltså på femtiotalet, trodde man att ATOMBOMBSHOTET var den verkligt stora faran. I alla fall sa man det. Men vad man säger, och vad man verkligen tror, är sällan samma sak. Men idag då? Idag har man andra hot som man säger vara farligare. Eller som man säger att man tror är farligare. Vårt behov av hot är oändligt. Alla hot går hem. Alla hot som hindrar alla tankar på det enda verkliga hotet: Den individuella döden. Men varför höll inte ATOMBOMBSHOTET i längden? Ja, det är det där gamla vanliga:" Pang, Booom, Krasch!" Och att allt och alla går åt hellwitti på en gång! Lika för alla! Lika illa? Visst! Men ändå lika. Ingen behöver känna sig utanför. Ingen behöver gå miste om något, för det blir ändå inget mer. "The show must go on!" Nänä! Inte den här showen inte. Det blir inget roligt mer. För det blir inget mer. Inte för någon. Det finns ingen att bli avundsjuk på. Det blir ingen efterfest. Det blir ingenting. Och det är förstås inte mycket att skryta med. Men dagens hot är ändå bättre än gårdagens. Dagens hot är liksom lite mer lömskt smygande. Så dagens hot kommer att hänga med ett bra tag framåt. Det finns något som heter utveckling även när det gäller hot. Idag kan vi småleende åse gårdagens primitiva hottänkande. Vi har kommit så mycket längre än våra förfäder när det gäller att konstruera hotbilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar