måndag 15 juli 2013

653/ Den som är klok inser lätt att det finns många som anser att hans åsikter är korkade. Men den som bryr sig om dumskallars åsikter slutar snart att vara klok.

654/  Världens dummaste replik: "Om inte Gud finns är allt tillåtet!" Om inte Gud finns, är allt precis som vanligt. Ve den stackare som bara har Gud som garant för sin moral! Om han mister sin tro mister han sin moral på köpet. Det kallar jag att leva farligt, men andra kallar det dubbelförlust.

655/ Det är på vardagarna man trivs mest med att vara ovanlig. På helgerna försöker alla vara ovanliga, vare sig dom duger till det eller ej.

656/ Den Vise Gamle Greken sade: "Aha och hurreka och Zeus och hans mormor! Ännu en pryl jag icke behöver!" Och när han kom ner till busshållplatsen sade han: "Ännu en plats jag icke behöver besöka!" Och när det kom en vacker kvinna sade han: "Ännu en vacker kvinna jag icke behöver slösa bort värdefull tid på att älska med!" Men den här gången darrade han på rösten, sa dom som var med.  Det här med reducering som visdom kan vara knepigt. Total reducering är att dö direkt, men så långt hade han ingen lust att gå. Och för att låta bli att köpa prylar behöver man väl varken vara vis eller grek, även om det naturligtvis kan vara en fördel att kunna språket.

657/ Lita aldrig på publiken. Samma publik som 1925 dyrkade Bessie Smith tyckte att hon var totalt ointressant fem år senare. Och vem lyssnade publiken på 1930? På Bing Crosby förstås. Viss skillnad, även om båda sjöng in St. Louis Blues. Men publiken. Hur kan publiken beundra så förbenat, bara för att något år senare bara gäspa? Det var samma musik, det var samma publik, men det var en annan tid. Men det är inget argument. Alla tider är andra.

658/  Jag respekterar rätten till enfaldiga åsikter, men jag respekterar inte enfaldiga åsikter. Men minst av allt respekterar jag såna som inte ens inser skillnaden.

659/ Ännu en Vis Gammal Grek: "Där jag är, där är icke döden!" sade han finurligt, och trodde att han hade sagt något finurligt. Men: "Där vi är, där är ålderdomen!" Och det är illa nog. Undrar hur många visa gamla greker det fanns förr i tiden? Fler än idag, visst, men storleksordningen? Och hur gamla var dom egentligen? Dom kanske bara var femtioåtta, folk dog som flugor förr, och flugorna ska vi bara inte tala om. Att ålderdomen själv inte alltid inser sitt förfall måste vara världens sämsta tröst, fast det  fanns säkert nån vis gammal grek som lyckades vrida till det också, men det var bara det att just hans skrifter råkade brinna upp på trehundratalet. En del har otur, sen må dom vara hur visa dom vill.

660/  - Vad är det för likhet mellan en mamma och en militär?
         - Den var svår! Vänta! Kan det va det att båda har glasögon?
         - Svar nej! Rätt svar meddelas: Båda älskar att giva order!
         - Gör dom? Furir Persson sa aldrig flaska!
         - Furir Persson var Överfurir. Då är man snudd på Överste. Har man kommit så långt upp i karriären behöver man inte ens ge ordet längre. Folk lyder ens minsta vink ändå. Man slipper vråla. Man bara vispar till med lillfingret, såhär, så får man det precis som man vill.
         - Man skulle blivit militär med en gång, nu blev man bara avundsjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar