torsdag 3 augusti 2023

 Kring Bing (5)

Många betonade Bings "kylighet" / Men Bing hävdade att han hade tusentals vänner / Men tusen vänner är nog lite för många vänner för att verkligen vara vänner.

Och Bing ansågs vara en "snål" person / Men att någon är rik stör sällan någon i USA/  Det var klart godkänt att skämta om Bings rikedom / Bob Hopes: "Bing betalar inte längre skatt, han frågar bara regeringen hur mycket dom behöver." /Ungefär / Den som är rik har lyckats och den som har lyckats måste även vara lycklig / Är en vanlig tankegång i USA / Och förekommer även i andra länder.

Någon sa om Frank Sinatra att han "verkligen trodde på sina dumma små sånger" /  Bing var däremot aldrig någon egentlig "inlevelsesångare" / Om det nu finns ett sånt begrepp / Bing sjöng vad som helst / Huvudsaken var att det lät bra / Och det fick gärna vara svängigt / Bing sjöng som folk - inte som en artist / Bing lät som folk trodde att folk lät när folk själva sjöng i sitt badrum.

Bing hade barn / Men berömda bör inte ha barn / Förr eller senare kommer barna med sin egen "sanning" om sin barndom / Och Bings barn antydde att Bing hade bättre hand med barn på bio än i verkligheten /Men det är förstås bara berömda som anses värda att bedömas ända in i de retroaktiva sömmarna / Och då hittar alla rätt-tänkande både det ena och det andra att självbelåtet bita tag i / Men, om Bing agar sina barn, blir han då verkligen en sämre sångare? / Det blir han väl knappast / Men den mysige Bing-bilden med pipa, och golf, och hatt, och allt, blir lätt liksom lite lidande.

Skulle man kunna karva fram en mer komplicerad Bing-bild?  / Liksom lite små-demonisk och det? / Men poängen med Bing är just bristen på komplikation / Och den avspända lättheten och det goda humöret / En komplicerad och demonisk Bing skulle inte längre vara Bing / Och vad skulle då vara kvar av Bing.

Förstår vi verkligen i Sverige idag hur STOR Bing var under sin femtioåriga karriär? / Det förstår vi förstås inte / Men det behöver vi inte heller förstå / Men: hundratals filmer, tusentals grammofonskivor och miljontals radiolyssnare/ Bing stod stadigt på tre ben: Radion, grammofonen och filmen/ Och att stå stadigt på tre ben är inte så lätt som man skulle kunna tro.

1977 dog Bing/ Efter ännu en golfrunda / Golf är inte att leka med / Och visst börjar Bing glida in i den obevekliga glömska som väntar oss alla /Och inte gör några undantag för så kallade artister / Bara till jul dammas Bing av och sätts fram bredvid krubban och krubbet / Ett öde värre än döden för många / Men kanske inte för Bing / Men jag måste erkänna att jag inte har en aning om vad Bing skulle ha tyckt om att bli odödlig som julängel.

När man skulle klämma åt Bob Dylan i någon numera bortglömd svekdebatt sa man att han lät som Bing Crosby / Det var det värsta skällsord man då kunde komma på / Men att få evigt liv som skällsord är inte det sämsta.

Nå / Kanske att Bing blir bortglömd med tiden / Men varje gång någon sjunger något i sitt badrum som någon tror låter vackert lever Bings ande upp igen/ Många får nöja sig med mindre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar