torsdag 17 september 2015

1599/ Varför är det en otänkbar kombination att samtidigt vara ordblind och korkad? Jaså. Därför.


1600/ Bekvämaste sättet att smita från sitt ansvar är att ta det.


1601/ Jag kommer däremot att ta min egen död på stort allvar. Det räcker bra.


1602/ Det är inte lätt att pracka på folk åsikter. Inte ens goda åsikter. Efter skolans traditionella Förintelseföreläsning hörde jag att "jude" blivit nästan lika populärt skällsord som "hora".


1603/ Det är inte segrarna som skriver historia, det är dumbommarna.


1604/ Det defensiva "försvaret" för monarkin: "Jamen, det blir så himla dyrt med presidentval!"


1605/ Hon slutade studera för att ta reda på vad hon verkligen ville göra. Och kom fram till att hon verkligen inte ville göra ett dyft. Och då gjorde hon det. Hon var logisk till tusen.


1606/ Lumpen var som konfirmationen. Något man skulle göra. Och lumpen hade inget med krig att göra. Och konfirmationen hade inget med religion att göra.  Det där var bara sånt som fanns. Sånt som fanns, därför att det alltid hade funnits. Inget att haka upp sig på.


1607/ Högstadieelever fick nämna vilken historisk person de helst skulle vilja träffa. Hitler vann, Jesus kom tvåa, men sen kom Elvis. Intressant trio på det hela taget.


1608/ Om att inte ingripa är ett brott, är alla antingen brottslingar eller utbrända.


1609/ Han hade ett stort kontrollbehov. Men han tyckte livet mest verkade vara slams. Då trodde han nog mera på döden. Det verkade vara mera ordning och reda på andra sidan.


1610/ Tillräckligt klok för att inse att hans eget liv varit totalt meningslöst. Men samtidigt tillräckligt knäpp för att tycka att det även gällde alla andras liv.


1611/ Trivs med att vara utanför. Och innanför. Samtidigt. Var aldrig riktig norrbottning. Kommer aldrig att bli riktig uppsalabo. Kommer, kort sagt, aldrig att bli riktig.


1612/ Jo.  "Jidepyrra" fanns på skolgården. Men det var bara ett ord. Det fanns så många konstiga ord när man var liten. Och: UTGÅNG FÖR JUDEN fanns förstås också. Men det var bara att sudda bort ett B. Däremot fanns det inga judar, annat än på bio. Men det var så sällan man fick gå på gratisbio, så alla var glada ändå.


1613/ Hon har knappast "tillägnat sig språket". Hon har snarare skapat en egen blandning. Med charmig brytning och trevliga kontaminationer: "Jag höll på att spricka i taket!"
     Modigt att kasta sig rakt in i ett främmande språk, och få det att fungera som ett uttryck för sin personlighet. Eller? Var hon kanske en annan person på sitt eget språk? Kanske en tråkigare person?


1614/ Birgitta Heliga kallade sig "Kristi Brud". Och fick beröm. Men när en nutida kvinna i Uppland kallade sig "Kristi Brud" ansågs hon vara knäpp.
      Och vad tror jag? Jag tror att båda var ungefär lika knäppa. Men jag tror också att det är skillnad på folk och folk, alla kan ju inte bli helgon, hur skulle det se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar