måndag 16 november 2015

1956/ Alla likheter med levande personer är trevliga.


1957/ Aldrig beröm när något är bra, alltid gnäll när något är dåligt. Såna personer skulle aldrig vara chefer men är det alltid.


1958/ Det är farligt att trycka på knappar. I värsta fall kan det hända något.


1959/  - Tack vare alla våra fina invandrare!
           - Vadå "våra"? Är slaveriet tillbaka?


1960/  - Man ska inte tala illa om folk bakom ryggen när dom inte kan försvara sig!
           - Ojdå? Och jag som just sa något elakt om Stalin!
          (Egentligen bara ännu en dumregel av MAKTEN som alltid vill ha full kontroll över motståndarna. MAKTEN avskyr anonymitet.)


1961/ Först kommer den nya diagnosen, men sen kommer dom som trivs i diagnosen och vill vara först med det nya.


1962/ Gamla svenska: "Tror gör man i kyrkan!" Är nog en riktigt bra replik.  Håll all religion utanför resten av samhället. I kyrkan gör religionen ingen större skada.


1963/ Förr var hon bara en dumskalle, men nu är hon en martyr. Hennes motståndare gjorde henne till helgon, hennes anhängare fick henne bara att verka korkad.


1964/ Civilkurage är att gå mot strömmen. Så långt hänger alla med. Men det finns massor med strömmar. Och många strömmar rinner åt olika håll. Han har visserligen gått mot den gamla strömmen, men samtidigt simmat medströms i den nya massmediala strömmen. Där idag den verkliga MAKTEN finns. Och hans omtalade civilkurage finns alltså egentligen inte.


1965/ Åsikter behövs som byggmaterial till konstnärlig verksamhet. Men måste det vara "metod i galenskapen", eller går det lika bra med rent nonsens? "Har du rent nonsens i påsen?" är idag en vanlig fråga till konstnärligt verksamma personer. Men det måste alltid vara musikaliskt, det är jag säker på. Tror jag. Rytmiskt till tusen. Och bra språk. Förstås. Och det måste alltid finnas något kvar som man inte riktigt förstår. Om man förstår allt, har man inte fattat något. Och det viktiga i att kunna välja rätt fel ord. Ett ord som inte alls passar in, som irriterar, som bryter sig ut ur sitt sammanhang. Alltså ett verkligt fritt ord, och såna ord är sannerligen inte lätta att hitta när marken är täckt av snö. Och det är ofta marken, det är väl nackdelen med han.


1966/ Är det roligare att odla oförrätter än att odla rädisor. Ja, det är väl inte ens en fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar