onsdag 11 november 2015

1903/ TILL TUSEN: Repliker, röster, dialoger, parodier, delar. Vem är "jag"? Inte det "jag" som ibland påstås säga något. Och åter: Åsikter, men också parodier på åsikter. Motsägelser, upprepningar, felstavningar, och inte minst rent nonsens. Om allt annat är smutsigt, ska det åtminstone vara rent nonsens, huru ofta hör man inte detta.


1904/ Fördelen med att vara döende är att man äntligen kan be tandläkaren dra åt helvete för gott.


1905/ Han var väldigt försiktig, men egentligen inte feg, och vad Alla Andra tyckte struntade han i.


1906/ -Sverige har alltid varit ett invandrarland!
          -Ja och "så har vi alltid gjort" har alltid varit ett enfaldigt argument.
          (Istiden tog slut. Om folk då inte invandrat hade Sverige varit tomt idag. Och kanske ett tråkigare land. Här behövs mer forskning. Om istiden inte tagit slut hade vi idag inte haft någon Martin Ljung: "Han är dö!" Jojo. Men ändå.)


1907/ Lulebo var jag aldrig, Uppsalabo blir jag aldrig, men det viktiga är att veta var man hör hemma.


1908/ Det är ganska svårt att förändra samhället. Inte minst om man vill förändra till det bättre. Och det ville många. Men det visade sig vara bängligt värre. Fast man kämpade till tusen. Sa man. "Kamp!" var ett favoritord. Men hur gick det sen? Ja? Gick och gick. det gick väl inte så bra. Idag vet många inte ens vem som vann på slutet. Oavgjort kanske. Eller bortaseger. Det var många som var borta då, en del var till och med så långt borta som i Bortre Kina.


1909/ Det finns gott om elände har i världen. Hur mycket elände som helst. Det räcker och blir över. Och ingen kan bry sig om allt elände. Fördelen med detta är att man då kan välja och vraka elände i lugn och ro. Ingen panik. Eländet räcker bra till alla. Ingen brist på elände. Lugn i stormen. Det är bara att i lugn och ro välja det elände man trivs bäst med att sucka över.


1910/ Ateism är ingen "tro". Ateism är en uppmaning: "Det är ditt jobb att bevisa din tro!" Om även ateism påstås vara en "tro" är ALLT en tro. Och fullt så illa är det ändå inte.


1911/ "Att vara road, eller inte vara alls!" som Hamlet brukade muttra på sin tid i sin pjäs.


1912/ Skillnaden mellan vad folk anses anse, och vad FOLKET verkligen anser är stor.


1913/ Egentligen tror jag inte på "egentligen". Eller ens på "innerst inne". Och allt vad dom kallar sig. Det är en "kärnromantik" som har till uppgift att skrämma bort såna som bara tror på det dom ser.


1914/  - Är du för eller mot kvinnliga präster!
           - Definitivt mot! Jag är nämligen mot alla präster! Oavsett kön, ålder, eller kroppsbehåring! Och jag är även mot kvinnliga kungar, kvinnliga bödlar, och kvinnliga seriemördare.


1915/ Man blandar ihop flit med effektivitet: Om en artist är duktig på att svettas, måste det väl vara en duktig artist? (Svettas mindre! Sjung bättre!) Och om någon har jättelång arbetsdag, måste väl någon vara jätteduktig på att arbeta? (Arbeta mindre! Åstadkom mer!)


1916/ Nu handlar det bara om att stirra döden in i vitögat. Så får vi se sen vem av oss som ger upp först. Och jag tänker då inte ge upp i första taget. Jag skulle tippa sådär fifty-fifty.


1917/ "Dödsdansen"?  Svag föreställning som gjorde att man såg svagheterna: Den fåniga telegrafen! Orimligt att någon går på Kaptenens bluff i slutet! Idag mer lustig än skrämmande. När den skrevs var det en hatpjäs, idag är det en gnatpjäs.  Man har scengrälat sen dess så publiken blivit less. Ragator och huskors, Julia Ceasar, och så vidare, gräl som underhållning är inte det sämsta.


1918/ - Blir svaga starkare av att ständigt utmålas som svaga?
          - Bra fråga, men har du inte ställt den förr?
          - Jomen den gången fick jag inget bra svar.
          - Men den här gången kommer allt att bli annorlunda.


1919/ VEM bestämde att Sverige skulle bli ett mångkulturellt samhälle? NÄR bestämdes det? Och framförallt VARFÖR?
     - Enkla frågor. Finns till och med två svar. Svar 1/ MAKTEN. Svar 2/ Det bara blev så.
     (Jag läste häromnyligen en Tingstenbok från sextiotalet där han prisade Sveriges homogena befolkning som en stor fördel. Tingsten visste inte hur fel han hade. Och det finns många än idag som inte vet hur fel dom har. Det är tragiskt. Här behövs mer propaganda för rätt åsikt, och det kommer, lita på mig.)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar