måndag 9 november 2015

1887/ Man kan tolerera tusen-miljoner religioner. Men enda sättet att verkligen respektera en religion är att tro på den.


1888/ Såna som föraktfullt avfärdas som "slödder" ställer alltid snällt upp och slöddrar. Att uppfylla andras förväntningar är snällt värre.


1889/ Bästa botemedlet mot rasism är invandring. Ju större invandring, desto mindre rasism. Detta visar all forskning. Nå, beror kanske på vad man menar med "all".


1890/ - Vad är det bästa du gjort i ditt liv?
          - Mina barn!
          Det obligatoriska svaret. Även om män ibland får svara något vettigt.


1891/ - Jag säger alltid vad jag tycker!
          - Det tycker jag är bra. Om det du säger är bra. Inte annars.
          (Tror dom att dom ska få beröm även för dåligt formulerade dumma åsikter? Då tror dom fel. Tror jag.)


1892/ Men! Man vet aldrig vilka kunskaper man kan få nytta av senare i livet. Nu: Åttans multiplikationstabell. (Det gällde att fylla på kantiner som rymde åtta liter i köket.)


1893/ Det här med mångkultur? En snäll, men mycket muslimsk, tant ansåg att berusade kvinnor som blev våldtagna bara hade sig själva att skylla.


1894/ Många blir kränkta när dom märker att deras rätt att fritt få framföra sina åsikter inte alltid leder till att dessa åsikter beundras.


1895/ "Guds tystnad" är inget problem för en som aldrig trott på Gud. Och den svenska socialdemokratiska varianten: Att tappa tron på samhället & politiken, då står man där vackert.


1896/ Att-få-stanna-i-Sverige är höjden av lycka anser många som inte anser sig vara nationalistiska.


1897/ Jag föredrar svenska fördomar. Jag väljer alltid närodlat. Att transportera fördomar tvärs över  jordklotet ser jag som ett ansvarslöst slöseri med energi.


1898/ Kvotering är enfald som påstås ge mångfald. (Och har man väl börjat kvotera har man svårt sluta, det är precis som med chips.)


1899/ Som så ofta: Surhet maskerad som åsikt.


1900/ Kan vara hur många makabra detaljer som helst! Men man blir ändå aldrig dyster av en dystopi. Man vet att det inte är sant. Bara en sån sak. Och man vet att just så där kommer det ändå aldrig att bli. Och man kan lugnt luta sig tillbaka och beundra författarens påhittighet: "Men gu va han är påhitti! Sån där fantasi har int alla!" Och man kan jämföra med andra trevliga dystopier man läst. Finns inget som åldras så fort som dystopier, på bara något år blir dom trivsamma, trevliga och ofarliga. Men varför skulle inte en rejäl dystopi få vara underhållande, ja, varför inte.


1901/ Idag vet vi att det var "rebellerna" som rätt fattade den kinesiska kulturrevolutionens vansinne. Men det visste vi inte då. Vi trodde det var "rebellerna" som var galna, och det var dom förstås, men missuppfattat galenskapen hade dom inte. Det var välvilliga svenskar som "försökte förstå" som inte förstod ett dyft. Det är farligt att "försöka förstå", det kan misslyckas, eller lyckas lite för bra.


1902/ Dåliga tider. Hundarna blir mindre och mindre. Men, ju mindre hundar, desto bättre, och ingen hund alls är människans bästa hund. "Vov!" som man säger, men kristna säger "Amen!", det är olika det där med uttryck har jag hört.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar