tisdag 3 maj 2011

111/ Han var snäll. Väldigt snäll. Jättesnäll. Han tog  alltid ställning för de svaga.Och inte minst för de svaga argumenten.

112/ Det är inte roligt med kvicka kupletter. Det är det inte. Men vem har sagt att man ska ha roligt på revy.

113/  - Mästare vilket är det största budet?
         - Detta är det största och första budet: I skolen städse hava kvinnliga präster. Ja, detta är i sanning det enda budet. Vår tid har icke tid med en massa mögliga dogmer, men detta bud ersätter alla andra, ja hela Bibeln.Den som är för kvinnliga präster är god , men den som är mot kvinnliga präster är ond. Svårare än så är icke dagens religion, och det räcker med råge.
         - Var står då detta enda bud?
         - Står och står, här handlar det icke om att stå, här handlar det om att tro.

114/  Varning! Bidrag kan bidraga till bidragsberoende!

115/ INGENTING NYTT UNDER SOLEN.
         En sexhärva, en hycklare och en drös duperade rättänkare.
Sexhärvan är ointressant, det vet man väl hur sexhärvor brukar vara, och smaskiga detaljer kan bara intressera kvällstidningar.
         Hyckleriet är betydligt intressantare. Här dyker plötsligt en livs levande Tartuffe-typ upp i vår moderna tid. På Tartuffes sextonhundratal hycklade man med religion, numera hycklar man med jämställdhet. Det kanske är ett framsteg, vad vet jag.
         Men intressantast är förstås duperingsförmågan som visserligen kräver lättlurade fårskallar för att riktigt fungera. Men lättlurade människor har aldrig varit någon bristvara: 1906 duperade skomakaren Voigt, iklädd kaptensuniform, hela staden Köpenick.
        Och Kapten Klänning, iförd feministiska fraser, duperade hela det svenska politisk-feministiska etablissemanget. Imponerande. På sitt sätt. Men samtidigt lite skrämmande.
         Andra ord, andra åsikter och andra kläder. Men ändå samma gamla hycklare. Och samma gamla rättänkare som snällt ställer upp och låter sig luras av ord, ord, ord. För den goda sakens skull. Det gäller bara att trycka på rätta tankeknappar. Att veta vad som är gångbart tidstypiskt tjafs.
        Lärorikt sånt här. Men inte särskilt nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar