måndag 7 november 2022

DIALOG I UTOPIBUTIK (1)

 6463/

DIALOG I UTOPIBUTIK (1)

En helt vanlig utopibutik.

Med helt vanliga utopi-affischer.

Kunden = K

UtopiButiksFöreståndaren = UBF

Dörrpling!

K in.

UBF: Kan jag hjälpa till med något?

K: Jag hade tänkt mig ett nytt samhälle.

UBF: Då har ni kommit helt rätt.

K: En rätt bra början.

UBF: Vill ni se er omkring själv?

K: Ja, eller kan ni säga på rak arm vilket som är ert allra bästa samhälle?

UBF: Det beror delvis på vad man menar med rak arm. En del armar är korta, andra är långa. Avser ni bästa samhälle idag, igår eller i morgon?

K: Jag hade närmast tänkt mig en utopi.

UBF: Utmärkt. Då kan vi börja med att titta på det här samhället...

(Båda studerar ingående en färgglad affisch)

UBF: ... det här samhället räknar vi kallt med att kunna sälja många av i framtiden.

K: Jaså? Ja, det ser väl ut att vara ett klämmigt samhälle, hur var namnet?

UBF: Just namnet har faktiskt varit ett problem. Förr kallades det för Det Kommunistiska Samhället. Men numera anses det vara ett alldeles för kantigt och klumpigt namn. Det är inte längre någon riktigt sug i ordet kommunism. I alla fall inte i det här landet. Men allt kan naturligtvis komma att ändra sig i framtiden. Det är det som är så spännande med att arbeta i utopibranschen. Man har för det mesta ingen aning om framtiden. Eller egentligen om någonting. Ingen arbetsdag är den andra lik. Spännande värre.

K: Jaså? Ja. Av affischen att döma ser det i alla fall ut att vara ett gladlynt samhälle. Alla ler på alla bilder, och till och med traktorerna ser ut att vara glada. Och skorstenarna ryker och solen lyser, som om ingen av dom någonsin hade gjort något annat. Och alla spadar är nyputsade, och alla färger är färgstarka till tusen. Och där nere i hörnet är en massa människor ute och går med en röd fana i spetsen ser jag. Det är väl något berg som ska sprängas bort, gissar jag. Eller så trivs folk helt enkelt bara med att marschera med en röd fana i täten.  Det tycks med andra ord vara ett samhälle som inte går av för hackor, som man sa förr. Men det blir väl rätt dyrt då förstås? Om man vill ha det precis som på affischen? Med alla färger, alla fanor, och alla glada miner?

UBF: Ja, men vi räknar kallt med att kunna pressa ned priset på det här samhället. Vi kommer att rensa ut en hel del onödiga, och snarast småborgerliga, petitesser.

K: "Rensa ut" och "pressa ned" låter alltid lite oroväckande. Men man kan inte bestämma sin framtid genom att bara se på ett enda samhälle. Man måste också studera alternativen, annars har man helt enkelt inte valt. Vilken skulle ni själv, som fackman, anse vara er allra bästa utopi?

UBF: En svår fråga. Även för en fackman. Men många anser att den modell vi just tittat på kommer att bli den bästa möjliga.

K: Vilken modell kommer då att bli den bästa omöjliga?

UBF: En mycket svår fråga. Inte minst för en fackman. Men det skulle kanske kunna handla om något slags Frihetligt Socialistiskt Samhälle då, om jag får fantisera fritt? Vilket jag egentligen inte får som fackman.

K: Men det låter väldigt intressant! En slags kombi-modell, med såväl socialism som frihet, om jag fattat rätt. Det vill jag naturligtvis titta närmare på! Har ni det på lager?

UBF: Tyvärr inte. Vi har inte ens en affisch. Man måste i så fall special-beställa från utlandet. Och från förr, och från, ja man vet inte ens riktigt varifrån. Sånt tar tid. Sånt kostar pengar.

K: Det var tråkigt att höra. Men hur lång tid beräknar ni för att kunna leverera ett sånt samhälle? Mellan tummen och pekfingret?

UBF: En del tummar är tjocka, men många pekfingrar är långa. Det är med andra ord omöjligt att säga. Men man får räkna med fyrtio år. Minst. Till att börja med.

K: Så pass länge? Och det blir rätt dyrt då förstås?

UBF: Ja, dyrt och dyrt. Det kommer inte att bli något billigt samhälle. Men det beror förstås på vad man jämför med. Om man absolut känner för det lite mer individuellt exklusiva kan jag tänka mig att det kommer att vara värt varenda pjud.

K: Pjud?

UBF: Ja utopier betalas alltid i pjud.

K: Jag förstår? Och hur många pjud skulle ett sånt samhälle gå på?

UBF: I storleksordningen 50 000 pjud skulle jag tro. Minst. Till att börja med.

K: Jaha? Och hur många pjud går det på en krona, eller hur många kronor går det på ett pjud?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar