onsdag 9 november 2022

DIALOG I UTOPIBUTIK (2)

 6464/

(Forts...)

UBF: EN pjud heter det!

K: Jaså, jaha? Men hur många av dom går det på varandra?

UBF: Det kan man inte säga på rak arm. Det egenartade med pjuden är att den har utopisk växelkurs. Det vill säga, växelkursen får man vet först när utopin väl landat i verkligheten. "Den dagen den sorgen" skulle man kunna säga. Om man inte var fackman.

K: Ja, det här var inte lätt. Nutiden är dålig, och framtiden är dimmig. Och som vanligt kan man aldrig använda historien när det gäller att fastslå framtiden. Hum! Som dom sa förr. Men jag gör så att jag beställer ett sånt där Frihetligt Socialistiskt Samhälle!

UBF: Tackar-tackar! Och ni vill ha normalmodellen?

K: Jag satsar på onormalmodellen, eftersom jag räknar med att den är rymligare.

UBF: Tackar-tackar! Fast den blir förstås betydligt dyrare.

K: Jaja. Ju friare desto dyrare. Så brukar det vara.

UBF: Och vilket namn ska vi skriva beställningen på?

K: Vi tar väl mitt. Det bör bli enklast. Men jag tänker inte betala hela samhället själv. Vi blir några som kommer att dela på kostnaderna. Vi skjuter till efter förmåga var och en.

UBF: Gratulerar. Ett på många sätt bra samhällsval. Men det tillkommer förstås frakt.

K: Jaså, frakt också. Hur mycket kan frakten gå på?

UBF: Det är klart att det tillkommer frakt! Samhället ska fraktas hit till butiken ända från förr! Och från utlandet! Och från, ja, jag vet inte riktigt varifrån, men jag vet att sånt kostar!

K: Jaja. I stort sett är pengar ändå bara pengar. Jag beställer det i alla fall. Det verkar vara det enda rätta samhället för mig personligen. Och varför skulle jag beställa ett samhälle som jag sen inte själv skulle trivas i? Det vore ju rent enfaldigt!

UBF: Enfaldigt, ja. Men inte ovanligt. Många blir så bländade av alla vackra färgbilder att de glömmer bort att beakta hur deras egna färger kommer  att göra sig i sammanhanget.

K: Ja det kan vara förledande med rödfärg.

UBF: Inte bara med rödfärg. Även blått kan ibland ställa till det. Vi har sett det mesta. Inte nog med att vi är fackmän, vi är luttrade också. Det är tyvärr väldigt vanligt att folk beställer samhällen som dom själva sen inte alls trivs i. Men man bör vara minst lika noga när man köper samhälle som när man köper hund, brukar jag säga.

K: Jag avskyr hundar. Hundar har inget i civiliserade samhällen att göra.

UBF: Ja, det är förstås olika det där med hundar, och liknande...

K: Så! Jag har visserligen redan bestämt mig. Men det kan ändå vara av visst intresse att titta på några alternativa samhällen. Vad har ni inne på lager?

UBF: Ja, det här då kanske...

(Pekar på en affisch!)

UBF: ...det här har en liksom lite grönare uppsyn. "Nära Naturen Och Djuren" heter det här samhället som har fått stor uppmärksamhet sista tiden på grund av alla djur-och-natur-kramare.

K: "Nära Naturen Och Djuren"? Definitivt inget för mig. Om man kommer för nära naturen brukar man bara bli biten i armen. Naturen är en lömsk jävel.

UBF: Men då har vi här något som närmast kan beskrivas som den raka motsatsen, nämligen "Robot-samhället".

(Även denna affisch studeras noga!)

K: "Robot-samhället"? Är det plast eller plåt alla har på sig?

UBF: Både och. Det är fritt val.

K: Och vad är fördelen med "Robot-samhället"?

UBF: Den stora fördelen med "Robot-samhället", är att man inte behöver göra ett dyft.

K: Ska det vara en fördel?

UBF: Många anser det. Robotarna utför allt tråkigt arbete, och själv kan man bekvämt ligga i en solstol vid en pool och läska sig med en alkoholhaltig paraplydrink.

K: För mig låter det mer som en dystopi än en utopi.

UBF: Ja, det är förstås olika det där med drinkar och det...

K: Men när jag nu har studerat era samhällsalternativ är jag mer besluten än någonsin för att genomföra  min beställning som planerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar