fredag 2 oktober 2020

MISSTRO MOSTRAR

3661/

Klasskampen är död. Borgarna vann med 2 -1. Men på övertid, och först efter gastkramande förlängning, en så kallad "rysare".
Men sånt som klass-skiljer finns förstås kvar.
Tänder? Visst, men tandstatusen biter ändå inte som förr.
Om inte idag den största klass-skiljaren är oförmågan till källkritik? Och ointresset för källkritik? Och att inte ens förstå frågan: "Vadå källkritik, hurdå!?"
Såna som suger upp sociala medier. Skvaller. Reklam. Propaganda. Massmediahysteri. 
Och sen blandar ihop rubbet, som om det egentligen vore samma sak. Man tror på allt. Och man misstror alla. Samtidigt. Man vill inte bli lurad. Men det blir man, om man inte är källkritisk till tusen.
Och framförallt en väldig övertro på : "Sa han, hade hon hört, och jobbar ju själv där, och har en granne som, har en moster som, hästen har ju själv sagt, borde väl veta vad han talar om!"
Men! Jämfört med släktingar och grannar är politiker och journalister rena under av pålitlighet. Just därför att dessa grupper är ständigt påpassade och kritiserade.
Men vem vill kritisera sin egen moster?
Det vill många, men väljer ändå att tro på henne. Eftersom hon i alla fall är moster. Och eftersom man känt henne i många år. Och eftersom hon inte brukar ljuga. Eftersom hon borde veta.
Det borde hon kanske.
Men det gör hon inte.
Misstro alla mostrar.
Det är det minsta du kan göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar