lördag 12 juli 2014

1535/ LÄGGA UT TEXTEN


En ärkebiskops huvuduppgift är att säga ingenting. Men få ingenting att låta som någonting. Enklast är att dra till med alla-mänskors-lika värde. Det går alltid hem, och får aldrig den störande följdfrågan: "Hur menar du då? Var verkligen Hitler och Mandela PRECIS lika mycket värda?"
     Men ännu bättre är att mumla om MYSTIK. Eftersom ingen dödlig kan förklara vad MYSTIK är ger vagt mummel om MYSTIK alltid tio poäng.
     Svensk MYSTIK-mummelmästare var, och förblir, KG Hammar. Det var inte för inte, som KG Hammar inte kallades "Hammaren"! Ty att städse missa spiken! Men ändock få alla att tro att man träffat! Slik spikerikonst kräver fingerfärdighet icke av denna världen! Och hans valspråk var, som bekant: JU VAGARE - DESTO VISARE.
     Men Nya Ärkebiskopen är, å andra sidan, kvinna. Men eftersom det, än så länge, finns rätt få kön att välja på är detta ingen större prestation. Den Heliga Birgitta var också kvinna. Fast katolik. Hon visste inte bättre. Men idag vet vi att det är betydligt bättre att vara muslim, än att vara katolik.
     GUD ÄR STÖRRE ÄN EN ELEFANT lyder nämligen Nya Ärkebiskopens muslim-inspirerade valspråk.
    Detta valspråk är lösryckt ur en mening som i sin helhet lyder: "Då förstår vi att vi är sanningens barn, och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt." (Första Johannesbrevet. Skrivet sådär 100 e.kr. Rykande inaktuellt.)
     Jaha. Det ska tydligen vara "större än vårt hjärta", och inte "större än en elefant"? Ibland minns man fel. Och ibland är det bängligt med citat. Hursomhelst, inte särskilt imponerande ur storlekssynpunkt. Men faktaupplysningen om att Gud-förstår-allt är förstås högintressant.
     Det måste vara väldigt trevligt för Gud att förstå precis allt? Det förstår man lätt. Men ännu trevligare vore det väl om han delade med sig? Att sitta och tjuvhålla på kunskaper gör på mig ett snålt och osympatiskt intryck.
     Och det där dumma gamla vanliga tugget om att vi-människor-aldrig-riktigt-kan-begripa-Guds-stora-vishet ser jag bara som ett ovanligt korkat sätt att försöka bevisa Guds vishet.
     Tacka vet jag Tegnér: "Vad du ej klart kan säga vet du ej ... det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta."
     Men Tegnér var förstås bara biskop. Inte ÄRKE-biskop, vilket smäller betydligt högre i andliga kretsar.
     Lustigt nog räknar man bara med tvenne ÄRKE-. Nämligen ÄRKE-biskop, och ÄRKE-bov. Och all forskning visar att det i begynnelsen var samma sak. Och samma ord. Inlånat från grekiskan. Till latinet. Till tyskan. Till svenskan. Till mig.
     Först på 1700-talet började man skilja på ÄRKE-biskop och ÄRKE-bov. Så smått.
     Men 1700-talet var en brytningstid. Som så många andra tider. Och i brytningstider har man helt enkelt inte tid till att sitta och gneta med språkfrågor. Det får bli som det blir.
     Säga vad man vill om Bibeln, men många anser att det är en tjock bok. Kanske då lite märkligt? Att slumpartat bryta loss tre ord? "Gud är större"? Ur sitt historiska sammanhang? Tre små ord. Små, men naggande irriterande. Kan bara irritera kristna. Och kanske även irritera muslimer? Som vill behålla sina gamla hejaramsor? Och tre små ord som definitivt irriterar ateister, genom sin totala meningslöshet.
    Märkligt val. Eller kanske snarare, ett korkat val. Av valspråk. Utbrutet ur ett stendött bibelbrev med slutklämmen: "Vi vet att hela världen ligger i den Ondes våld."
     Den Nya Ärkebiskopen tror tydligen på Djävulen. Det var tråkigt att höra. Och Den Nya Ärkebiskopen tror uppenbarligen att hela världen ligger i den Ondes våld.
     Det tror inte jag. Fullt så illa är det nog inte. Men jag är ju inte ÄRKE-biskop.
     Men! Nästa gång blir det nog dags att välja en ateist till ÄRKE-biskop! Dags att äntligen bejaka den religiösa mångfalden! Dags att berika till tusen, och dags att slutgiltigt bryta med den religiösa enfalden inom just detta område!
     "Amen jag menar konstigare saker än så har välan hänt inom dom religiösa kretsarna en del har ju till och med dött men ändå liksom på något mystiskt sätt kommit tillbaka och en del har varit jättesjuka men sen blivit hur pigga som helst bara för att dom råkat be till rätt helgon det finns hur mycket konstigt religiöst som helst när man tänker efter så varför skulle inte en ateist i sin bästa ålder kunna ha precis lika stor rätt att bli ärkebiskop som alla andra annars blir det väldigt orättvist nä jag tror på alla mänskors lika rätt att bli ärkebiskop här är inte ateist eller grek och vad vet vi människor  egentligen det kan mycket väl vara så att det som är hett i Almedalen kanske inte är fullt så hett i helvetet men hur hett det kommer att bli sen i himmelen vet ingen så det är bäst vara ödmjuk till tusen tills vidare det kan iallafall inte skada."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar