måndag 4 april 2011

76/ HAR ROCK-RAGGE RÄTT? (Bra fråga)
      3 möten, 1/ Lule 1957 (Be-bop-a-Lule) Då var man 13. Det blir man knappast igen. Ljudet var bedrövligt, man hörde inte sången, men vad har råckenråll med ljud att göra, bara det låter.
      2/ Stockholm 1970 (Eller om det nu var 1971) Nån pub. Och be-bop-a-lula lät som han  bruka, fast Gene Vincent skulle kanske haft invändningar, men ändå inte. Gene gjorde själv en snabbare och sämre version. Men råckenråll eller inte råckenråll har inget med tempot att göra, svårt förklara.
     3/ Sommaren -2010. Nu passa ja på få autograf. Hög tid, det går inte ens att se om det står "Rock-Ragge" eller "Ragnar Nygren". Men vad har råckenråll med rättstavning att göra, nä råckenråll har inget med musik att göra, musik får småborgarna pyssla med.
      Klart Rock-Ragge (and his four comets) inte var "bra" men vad har "bra" med råckenråll att göra, råckenråll är en attityd till livet, att blanda in musik bänglar bara till det.
      Svar ja: Rock-Ragge hade rätt. Och nu är han död.Och det är tveksamt om han kommer tillbaka, det är så många som aldrig kommit tillbaka fast dom lovat och lovat. Och femtiotalet är i stort sett finito även om teakborden kommit tillbaka, jag såg ett så sent som idag.
    "72 år gammal." Det är ingen ålder, det är en avsevärd ålder för en tonåring, på den tiden var alla tonåringar, i stort sett, och femtiotalet tog tvärslut, i alla fall mitt.


77/  FÖRSTA APRIL. Varje dag är första april. Eller borde vara. Konsumera alltid massmedia SOM OM det alltid är första april manar Emil Pettersson.
      "Det där har dom bara hittat på."
      "Tror du jag går på det där?"
      "Höhö, ta den där  om Rödluvan också!"
     Årets enda massmediakritiska dag. Nyttigt.Fast Första April låter förstås som en rysk furste ur en artonhundratalsroman av Dostoschowskij: "Furst April tömde vodkaglaset i ett drag, varpå han plötsligt rusade upp, grep Ninichominski om halsen, skakade honom så håret lossnade, men brast därpå ut i gråt varvid han oavbrutet sjöng ryska folkvisor, och allt detta utan att någonsin förlora den aristokratiska värdighet som var så vanlig hos den ryske bonden vid denna tid."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar