torsdag 14 januari 2016

TEFLONTANT

1970/ Teflontant


- Granska makthavare? Visst! Men det kan väl ändå inte gälla en KVINNLIG ärkebiskop!? (Sa journalisten förvånat och fjäskade på)
     Journalistfjäsket (Som kulminerade i Almedalen) har förvandlat makthavaren-ärkebiskopen till en teflontant. Som får säga vad som helst. Som aldrig får kritiseras. Som alltid ska beundras. Som aldrig får några besvärande frågor. Men som alltid får: fjäsk-fjäsk-fjäsk.
     Exempel: Det idiotiska valspråket. Som togs fram genom en mycket bisarr citatteknik. Med en sådan citatteknik åtar jag mig att "bevisa" vad som helst med bibelcitat. Och det fanns hur många möjligheter som helst för att få fram ett hyfsat valspråk, Bibeln är en tjock bok. Men det blev det islamistiska mördarvrålet: GUD ÄR STÖRRE! (Större än vad? Större än två fotbollsplaner?)
    Och uppmärksamheten riktades samtidigt mot en idiotisk bibeltext (Johannes Första Bästa Brev!) som borde fått vila i frid. Texten påstår att det är Djävulen som styr här i världen, och är därför en favorittext för Jehovas Vittnen som har denna något märkliga världsbild. (Det är dom det, men ärkebiskopen?)
     Och alla besvärande följdfrågor om detta idiotiska valspråk undanbads vänligt men bestämt. Och alla journalister lydde snällt: Fjäsk-fjäsk-fjäsk.
     Och nyligen: Det löjeväckande påståendet att Gamla Testamentet (GT) skulle vara "främlingsvänligt"!
     Att journalister sällan läser GT är en sak, men borde det inte ingå i ärkebiskopsjobbet att hjälpligt kunna läsa sina egna heliga texter? Tydligen inte.
     För GT är extremt VI och DOM-orienterat. Det är just uppdelningen mellan VI och DOM som är själva kärnan i GT.
    Exempel: VI har fått Det Här Landet av GUD! (Men det var väl snällt av han!)
    Men DOM då? Vilka DOM? DOM som bebor Det Här Landet? Jaså DOM! DOM ska drivas bort! Främlingar ska först drivas bort, sen slås ihjäl! Eller tvärtom, om du föredrar det, men bort ska DOM!
     Alltså i klartext: Etnisk rensning sanktionerad av en gud som idag skulle ha spärrats in och utsatts för hård tvångsmedicinering.
     Om man tyder detta som "främlingsvänligt" är man inte riktigt klok. Eller okunnig. Eller mytoman. Eller nåt åt det hållet.
    Och när VI riktigt är på hugget utrotar VI DOM, inte bara till sista man som sedan var. Nej! VI mejar även ner kvinnor och barn! Och alla husdjur! Och eldar upp allt som är kvar! För säkerhets skull.
     Och Gud? Han har inga invändningar. Och han har inte heller något emot ett mysigt människooffer till sin ära av och till. Och det skäms han inte för.
     Gamla Testamentets gud får 1900-talets diktatorer att framstå som mysputtar.
    Men det är klart, med ärkebiskopens bisarra citatteknik kan man kanske klämma fram några rader ur GT som inte är fullt så främlingsfientliga som huvudbudskapet på hundra och åter hundra sidor.
     Men att försöka utnyttja gamla och grymma bibeltexter som "argument" i till exempel dagens migrationsdebatt är förstås i sig idiotiskt. Bibeln är inget argument. Gud är inget argument. Och inte ens den där Jesus, som lär ha varit väldigt snäll på sin tid, är något argument. Inte för något, inte för någon.
     Journalisterna har helt enkelt inte skött sitt jobb. Som är att kritiskt granska makthavare. Och varför har då inte journalisterna skött sitt jobb? Ja, det vet vi väl alla? Men en makthavare är en makthavare, och fjäsk är fjäsk, om än i jämställda dosor. Och svammel är svammel. Och detta gäller såväl ärkebiskopar som tidningsbud.
     Men det är journalisterna som gett ärkebiskopen frikort, eller menar jag frisedel? Som förvandlat en makthavare till en teflontant.
     Men, för övrigt (Jag vet inte om det egentligen hör hit, men det gör det nog) det här sättet att argumentera med lösryckta citat känner jag väl igen från maoismen glättade glansdagar. Då ett Mao-citat alltid ansågs vara ett osvikligt "bevis" på den rätta tolkningen av den rätta läran.
     Det var tider det.
     Det var det verkligen.
     Jag hoppas verkligen att dessa tider aldrig kommer tillbaka.
     Men det är tydligen just det dessa tider har gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar